Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

Avrupa Borsaları Negatif Seyir İzliyor

Avrupa borsalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikalarının yarattığı belirsizliklerin etkisiyle negatif seyir izleniyor. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,7 düşüşle 502,1 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,5 …

Brent petrol fiyatları yükseldi, Trump’ın eleştirileri piyasaları karıştırdı

ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik eleştirilerinin etkisiyle doların değer kaybetmesi, Brent petrolün fiyatının 65,88 dolara yükselmesine neden oldu. Ancak ticaret tarifeleri ve küresel ekonomik endişeler fiyatların yükselişini sınırlıyor.

Tüketici güven endeksi 83,9 oldu

TÜİK’in paylaştığı nisan ayı tüketici güven endeksi yüzde 2,3 oranında azaldı.

Tekstil sektöründe istihdam kaybı derinleşiyor

Tekstil, istihdamı destekleyen bir sektörken, son dönemde kapanan işletmelerde çalışanların işsiz kalması tehlikesi gündemde.

Depremzedelere Çilek Hasadı

Hatay’da depremzede üreticilere dağıtılan çilek fideleriyle ilk hasat yapıldı. Destekler sürecek.

Bursa’da Yumurtada Fiyat Farkı

Bursa’da marketlerde 300 lira olan yumurta kolisi, Uludağ Üniversitesi’nde 200 liradan satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir