Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

Akartakıt fiyatları enflasyonu nasıl etkileyecek?

Temmuz ayında akaryakıta yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) artışının enflasyon üzerindeki etkisi netleşti. Uzman hesaplamalarına göre, ÖTV zammının tüketici enflasyonuna 0,14 puan katkı yapacağı tahmin ediliyor. POMPA FİYATLARINA ORTALAMA %4,2 ZAM …

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Fiyatlar yeniden yükselişte: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta önceki aya göre yüzde 4 artarak 30 bin 680’e yükseldi.

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …