Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Zayıflama Amacıyla Tüketilen Matcha Çayı Uzmanları Uyardı

Günümüzde sosyal medyada hızla popülerlik kazanan Japon matcha çayı, özellikle Z kuşağının tercihi haline geldi. “Yağ yakıcı mucize” olarak lanse edilen bu yeşil toz çay, uzmanları endişelendiriyor. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Gençler Arasında Hızla Yayılan Matcha Çayı Alışkanlığına Dikkat!

Habertürk’ün aktardığı habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlığın aslında zararlı olabileceğini vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer problemleri, mide şikayetleri ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor.” diyen Dursun, matcha çayı gibi içeceklerin bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının öğütülerek elde edilen toz formudur ve yoğun miktarda kafein içerir. Melek Avcı Dursun’un dikkat çektiği riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı
  • Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması
  • Kafein hassasiyeti olanlarda yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, yetişkinler için günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi riskli kabul edilmektedir. Bazı popüler çaylar ise bu sınırı kolayca aşabilmektedir.

Related Posts

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.