Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Zayıflama Amacıyla Tüketilen Matcha Çayı Uzmanları Uyardı

Günümüzde sosyal medyada hızla popülerlik kazanan Japon matcha çayı, özellikle Z kuşağının tercihi haline geldi. “Yağ yakıcı mucize” olarak lanse edilen bu yeşil toz çay, uzmanları endişelendiriyor. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Gençler Arasında Hızla Yayılan Matcha Çayı Alışkanlığına Dikkat!

Habertürk’ün aktardığı habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlığın aslında zararlı olabileceğini vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer problemleri, mide şikayetleri ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor.” diyen Dursun, matcha çayı gibi içeceklerin bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının öğütülerek elde edilen toz formudur ve yoğun miktarda kafein içerir. Melek Avcı Dursun’un dikkat çektiği riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı
  • Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması
  • Kafein hassasiyeti olanlarda yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, yetişkinler için günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi riskli kabul edilmektedir. Bazı popüler çaylar ise bu sınırı kolayca aşabilmektedir.

Related Posts

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!