Memurların çalışma şartlarında kritik düzenleme: O sınır değiştiriliyor!

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve memurları yakından ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen torba yasayla memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavıyla personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu değişiklik, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SEÇİLECEK

Yeni yasayla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı, artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi aralarından seçilecek. Bu adım, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

BAKANLAR MÜŞAVİR ATAYABİLECEK

Torba yasa kapsamında yer alan önemli değişikliklerden biri de bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel öneme sahip konularda danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler doğrudan bakanın emrinde olacak ve yalnızca bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak. Gerektiğinde görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekler.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARINDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine uygun olarak bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı sağlanabilecek. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da bulunmaktadır.

ÜST KURULLARA SİYASİ BAĞLANTI ŞARTI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak üyeler için siyasi bağlantı şartı getirdi. Buna göre, bu pozisyonlara atanacak kişiler siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerden ayrılmış olmalı.

112 ACİL’E ASILSIZ İHBARA AĞIR CEZA

Torba yasayla kamu düzenine ilişkin önemli cezalar da yürürlüğe girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlar için 1500 TL, olay yerinde asılsız ihbar yapıldığında ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalar il valilikleri tarafından kesilecek.

Related Posts

Yavuzyılmaz geçiş garantisi ‘soygunu’nu açıkladı: Hedef tutsa da Hazine şirkete milyonlar ödeyecek!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Yap- işlet- Devret modeli ile yapılan projelerde, Hazine’nin şirketlere yıllık olarak garanti ettiği araç geçiş sayıları tutturulsa da tutturulmasa da devasa tutarlarda ödemeler …

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den hükümete sert eleştiri: ‘Tehlike çanları çalıyor’

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, mevcut ekonomi politikalarının üretimi ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Gültepe, sanayicinin artan faiz ve düşük kur baskısı altında ezildiğini vurgulayarak ekonomi programının acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’dan kamu işçisinin zam görüşmelerine ilişkin açıklama

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay’dan kamu işçisinin zam görüşmelerine dair kritik açıklamalarda bulundu. Atalay, “Bir an evvel kamu sözleşmelerini ülke gündeminden çıkarsınlar.” dedi.

Bakan Yumaklı duyurdu; 7 bin 160 proje kabul edildi! Toplam 10,2 milyar TL hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, kırsal kalkınma yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. KKYDP kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar ile tarımsal …

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Hizmet üretim endeksi, Nisan ayında yıllık yüzde 4,5 artış kaydetti.

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

Nisan ayında inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 9,5 artış gösterirken, aylık bazda yüzde 1,6 azaldı.