İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleriyle Ağrı Tedavisinde Devrim!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki ekip, “duyusal assembloid” adını verdikleri minyatür bir sistem geliştirdi. Bu sistem, vücudun derisinden beyne kadar uzanan karmaşık ağrı iletim yolunu taklit ediyor.

Araştırmacılar, bu yapay sistemde elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca ilerlediğine ilk kez tanık oldu. Bu da acı hissinin nasıl iletildiğini doğrudan gözlemleme fırsatı sundu.

Pasca, “Artık bu yolu invazif olmayan bir şekilde modelleyebiliyoruz” diyerek bu yöntemin hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin anlaşılmasını sağladığını vurguladı.

Yapay olarak üretilen devreler herhangi bir acı hissetmese de, insan beyninde acı deneyimini oluşturan sinyalleri başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sistemle, kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmenin ve yeni ağrı kesicilerin test edilmesinin önü açılıyor.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmalarının incelenmesine olanak tanırken, bazı insanların neden kronik ağrı yaşadığını anlamaya da yardımcı olabilir.

Çalışmada yer almayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı muazzam bir sağlık sorunu. Elimizde hiçbir çözüm kalmadığında hastalarla yüzleşmek çok zor,” diyerek bu çalışmanın ne kadar önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.