Fransa’da seçimi kazanan lider Melenchon’dan Filistin’i tanıma mesajı

AA

Fransa’da sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı’nın erken genel seçimlerin ikinci turu kapsamında aşırı sağa karşı gittiği iş birliği olumlu sonuçlandı.

Sandık çıkış anketlerine göre Yeni Halk Cephesi İttifakı sandıktan birinci çıkarken Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı ikinci oldu.

İlk turun birincisi aşırı sağcı ittifakı ise bu turda en çok oyu alacağı öngörülerin aksine üçüncü sıraya geriledi.

“Filistin Devleti’ni tanıyacağız”

Sandıktan birinci çıkan sol ittifakının en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, seçim kampanyasında asgari ücreti 1600 euroya yükseltme, emeklilik yaşını 64’ten tekrar 60’a indirme ve Filistin’i resmi olarak tanıma sözü verirken Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’da uluslararası hukuka uymadığı sürece İsrail’e karşı yaptırım uygulama taahhüdünde bulunmuştu.

Melenchon, zafer konuşmasında Filistin’i tanıma sözünü tekrarlayarak, “Yeni Halk Cephesi’nden bir başbakanımız olacak. Pek çok şeye kararnameyle karar verebileceğiz. Mesela Filistin Devleti’ni tanıyacağız” ifadelerini kullandı.

“Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir”

Melenchon, başını çektiği solcu ittifakının birinci çıktığı seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, “Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece aşırı sağ, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta” şeklinde konuşurken seçim sonuçlarını ‘yeni Fransa’yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama’ olarak değerlendirdi.

Macron’un Yeni Halk Cephesi’ni yönetime çağırma görevi olduğunu ve buna hazır olduklarını kaydeden Melenchon, Macron’un boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini belirtti.

“Müzakere başlatmayı reddediyoruz”

“Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı’nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli” diyerek iktidar partisi Rönesans’la ülkeyi yönetmek için iş birliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, “Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı’na söylüyoruz. Özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra koalisyon şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz” açıklamasını yaptı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx