Ev alayım derken şimdi kirayı ödemek de hayal oldu: Büyük çöküş!

Türkiye Ekonomisinde Yoksullaşma ve Kira Artışı

Türkiye ekonomisindeki makas giderek açılıyor. Orta sınıfın yoksullaştığı ekonomik ortamda, asgari ücret rekabetçi sınırların altında kalmaya devam ediyor. Fiyatlar sürekli artarken, çalışanların maaşları ve zamlar aldıktan hemen sonra eriyip gidiyor.

Kira ve ev fiyatları, son 14 yılda sürekli bir artış eğiliminde ve bu durum, barınma hakkını tehdit ediyor. Hükümet kira artışları için yüzde 25 tavan fiyatı belirledi, ancak 2023’te bu kısıtlama kaldırıldı. Bu durumda, zamlar enflasyonla paralel ancak enflasyonun hala yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle vatandaşlar zor durumda kalıyor.

Artık ev sahibi olmak bile imkansız hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 2022 Nisan’dan bu yana açıklamadığı ‘Kiracı Tarafından Ödenen Gerçek Kira’ ücretlerine bakıldığında, kira fiyatlarındaki artış ve asgari ücretteki değişim gözlemleniyor.

Kira artışlarına ve ev fiyatlarındaki yükselişe rağmen, ev fiyatlarındaki artış oranı, kiraların önüne geçiyor. Bu durumda asgari ücretliler kira ödemelerinde avantajlı olabilirken, ev sahibi olmakta zorlanıyor.

Ev Fiyatları ve Kiralar Arasındaki Değişim

TCMB verilerine göre, Türkiye’de 100 metrekarelik bir evin fiyatı 2010’da 106 bin 270 TL iken, 2024’te bu rakam 3 milyon 606 bin 130 TL’ye yükseldi. Ev fiyatlarındaki artış, kira fiyatlarının önüne geçti ve ev fiyatları ile kira arasındaki oran sürekli arttı.

Asgari ücretin ev fiyatlarına oranı dikkate alındığında ise, asgari ücretli çalışanlar ev sahibi olmada zorlanıyor. Ev fiyatlarına oranla asgari ücret geriliyor ve bu durum, ev sahibi olmayı daha da zorlaştırıyor. Asgari ücretli çalışanlar kiraları öderken sorun yaşamazken, ev sahibi olmak konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyor.

Verilerin gösterdiği gibi, Türkiye’de asgari ücretlinin kira ödemelerinde rahat olabilirken, ev sahibi olma sürecinde zorlanması, ekonomik dengelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Related Posts

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta önceki aya göre yüzde 4 artarak 30 bin 680’e yükseldi.

Avrupa piyasaları sessiz alarmda

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki tarife anlaşması öncesinde temkinli bir seyirle geçirdi. Yatırımcılar, nihai uzlaşma açıklanmadan pozisyon almak yerine “bekle-gör” stratejisine yöneldi. Kıta …

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar… 

Asya borsalarında karışık seyir: ABD-Çin anlaşması etkisi! (27 Haziran 2025)

ABD’nin ticaret konularında diğer ülkelerle anlaşmaya varabileceğine yönelik artan iyimserlikler ile Orta Doğu’daki tansiyonun yatışması küresel piyasalarda risk iştahını artırırdı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını …