Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Yargıtay Kararı Emekliler ve Çalışanlar İçin Borç Felaketine Yol Açabilir

Yargıtay’ın yeni içtihadı, maaşıyla zor geçinen milyonlarca emekli ve çalışan için adeta bir hukuki felaketin kapısını araladı. Oy çokluğuyla alınan kararla birlikte, artık emekli maaşlarına da bankalar tarafından bloke konulmasının önü açıldı. Ancak bu kararın asıl tehlikesi, sadece bankaları değil, tefecileri ve ev sahiplerini de maaşın peşine düşürme riski taşıması.

İster Tefeci, İster Ev Sahibi El Koyabilir

Yargıtay kararına karşı çıkan bir hâkim, karşı oy yazısında belirttiği uyarıda “El koyma mümkün denildiğinde, alacağın kaynağına sınırlama konulamaz.” ifadelerini kullandı. Bu ise sadece banka değil, herhangi bir alacaklı – ister tefeci olsun, ister mülk sahibi – borçlunun maaşına bloke koydurabilecek.

Emekli Hem Parasız, Hem Sokakta Kalabilir

Hâkimin dikkat çektiği bir başka tehlike ise kira borçları üzerinden yaşanacak olası mağduriyetler. Bugüne kadar yalnızca icra takibiyle işleyen kira tahsil süreçleri, artık ev sahiplerinin kiracıların maaşlarına doğrudan el koyma hakkı kazanmasıyla yeni bir boyuta geçebilir. Özellikle emekliler açısından bu durum, evsiz kalma ve temel gelirinden de mahrum bırakılma riski anlamına geliyor.

Bloke Sınırı Genişledi

Kararda belirtilen gerekçeye göre, maaşa bloke konulabilmesi için alacağın türü değil, blokaj izni verilmiş olması yeterli sayılıyor. Bu da, borç veren herhangi bir kişi ya da kurumun, hatta bir tefecinin bile, emeklinin maaşına el koyabilmesini mümkün kılıyor. Hâkimin ifadesiyle, Banka alacağı yönünden blokaj mümkün olurken tefecinin, kiralayanın, eser yapımcısının alacağı yönünden blokajın mümkün olmaması çifte standart teşkil edeceği için blokaj genişliyor.

Sonuçları Çok Ağır Olabilir

Sosyal güvenlik uzmanları ve hukukçular, bu içtihadın derinleşen yoksulluk ortamında ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Kısıtlı geliriyle geçinmeye çalışan emekliler için maaş, yaşamla bağ kurdukları son güvenli liman niteliğindeydi. Bu korumanın kaldırılması ise milyonları yasal borç tuzağına açık hale getiriyor.

Sadece emekliler değil, düzenli maaş alan çalışanlar da benzer bir tehdit altında. Hâkim uyarısında, her türlü borç ilişkisinin bu karardan etkilenebileceğini belirtiyor. Yani artık bir eser sözleşmesi, kira ilişkisi ya da şahsi borç da, bir maaşın tamamen ya da kısmen bloke edilmesine gerekçe sayılabilecek.

Related Posts

Vodafone Business ile Hızlı Servis Markalarına Dijital Dönüşüm

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger’in dijitalleşme süreçlerine katkı sağladı.

İki bankadan emeklilere ücretsiz otopark ve HGS hizmeti

Türkiye’nin önemli kamu bankalarından Ziraat Bankası ve Halkbank emeklilere yönelik yapılan kampanyaları kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

Kamuda tasarruf hayal oldu: Satılanın 31 katı araç alımı yapıldı!

Kamuda tasarruf hayal oldu: Satılanın 31 katı araç alımı yapıldı!

2025 Temmuz Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası faiz kararı, Temmuz ayı sona ererken yatırımcıların izleyeceği politikalarda önemli bir rol oynayacak. Peki, Merkez Bankası faiz açıklaması ne zaman? TCMB faiz beklentisi ne yönde?

Rusya Çin’e altın ihracatını ikiye katladı

Çin’in Rusya’dan altın ithalatı arttı. Trade Data Monitor tarafından açıklanan verileri kapsamında, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan yaptığı değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artışla 1 milyar dolara ulaştı

Firmalar zorda: Tekstilin iki devi iflasa sürükleniyor

Türkiye ekonomisinde kriz derinleşirken iflaslar da artıyor. Bir çok firma mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalamıyor. Özellikle tekstil ve hazır giyimde kriz büyük. İstihdam kaybı yaşayan sektörde firmalar her geçen gün işe devam edebilmek için …