Türkiye’deki Siyasi Krizler Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor
CHP’li belediyeler ve siyasiler hakkındaki operasyonlar, açılan soruşturmalar ve tutuklamalar, uluslararası bir ekonomi gazetesi olan Bloomberg’in dikkatini çekti. Bloomberg, Türkiye’deki baskı ortamının ülkeyi riskli bir konuma ittiğine işaret etti.
Siyasi krizler ekonomide olumsuz etkilere neden olurken, zaten kriz içinde olan ekonomi, kronikleşme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.
Geçtiğimiz 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla piyasalarda sert düşüşler yaşanmıştı.
Sonraki haftalarda ise Merkez Bankası rezervlerindeki kayıplar derinleşti ve yabancı yatırımcılar, ortamın riskli olduğunu düşünerek agresif bir şekilde tepki gösterdi. 19 Mart olaylarının ekonomiye verdiği zarar önemliyken, CHP’li belediyeler hakkındaki gözaltı ve tutuklama kararları yeniden risk algısını artırmaktadır.
Bloomberg, konuya ilişkin yayımladığı detaylı analizde, bu riski vurguladı ve Türkiye’nin hukuk devleti algısının zarar gördüğüne ve siyasi istikrarın risk altında olduğuna dikkat çekti.
“Siyasi baskının dozu arttı”
Bloomberg’in “Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskı artıyor” başlıklı haberinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in soruşturulması ve birçok belediye başkanının gözaltına alınmasına vurgu yapılarak siyasi baskının arttığına dikkat çekildi.
Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan süreçte operasyonların genişlediği belirtildi. Gazetecilerden öğrencilere, YouTuber’lardan karikatüristlere kadar birçok kişinin tutuklandığına değinildi.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin yargının bağımsız olduğunu iddia ettiği ancak muhalefetin bunun tersini savunduğu belirtildi.
Bloomberg analizine göre, CHP’ye göre yaşananlar, geçen yılki yerel seçimlerde elde edilen zaferin geri alınması için başlatılan bir baskı kampanyasıdır.
Analizde şu ifadelere yer verildi: “Pek çok siyasetçi yolsuzlukla suçlanıyor, diğerleri ise cumhurbaşkanına, İslam’a ya da milli değerlere hakaretle suçlanıyor. Bu suçlamalar, hükümet yanlısı medya tarafından sık sık dile getiriliyor.”
Piyasalardaki ilk tepkilere yer verilen analizde, Türk Lirasının, haftanın başında ABD Doları karşısında yüzde 0,2 değer kaybettiği belirtildi.
“Hukukun üstünlüğü” endişesi
Bu gelişmelerin, Türkiye’nin ekonomiyi istikrara kavuşturmayı hedeflediği bir dönemde yaşanması dikkat çekicidir. Siyasi baskılar, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algısını artırmaktadır ve özellikle “hukukun üstünlüğü” konusunda endişelerin yükselmesine sebep olmaktadır.
Bloomberg değerlendirmesinde, bu baskının uzun vadede ekonomik toparlanma hedeflerine zarar verebileceği uyarısında bulunulmuştur.