Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

İstanbul (İGFA) – Ferdi Tayfur’un vefatının ardından arabesk müziğin değerlendirildiği “Arabesk” kitabının yazarı Prof. Dr. Nazife Güngör, arabesk konusunu ele aldı. Prof. Dr. Güngör, döneminde ilk defa bir müzik türünün kitlesel olarak ilgi gördüğünü ve Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba gibi sanatçıların halk tarafından sevildiğini belirtti.

Ferdi Tayfur’un halk tarafından sahiplenildiğini ve sadakatle desteklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü o her zaman onlarla oldu. Yaşam tarzını veya müzik tarzını hiç değiştirmedi ve kitlelerin sevgisini kaybetmedi” dedi.

Prof. Dr. Güngör, arabeskin bir müzik türü olmaktan ziyade kitlesel bir olay olduğunu belirterek, “Müzik sanatının incelikleri, notaları veya enstrümanları değil, sanatçının kimliği, geçmişi ve söyledikleri önemlidir” ifadelerini kullandı.

Ferdi Tayfur, Halkın Sesi…

Sanatçının yaşam tarzının önemine değinen Prof. Dr. Nazife Güngör, “Gecekondulular, Ferdi’yi sevdi çünkü onları anlıyordu. Şarkıları, yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Ferdi, yoksulluktan gelerek İstanbul’a tutunmaya çalışan insanların sesi oldu. Bu nedenle plakları hızla tükeniyor, konserlerine yüzbinlerce insan katılıyordu” şeklinde konuştu.

Müzik türüne ilişkin tartışmaların başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nazife Güngör, “En kaliteli müziği yapanlar genellikle kitlelerden ilgi görmezken, arabeskin bu denli ilgi görmesinin nedeni nedir? Araştırmacılar, psikologlar bu soruların cevaplarını aramaktadır. Kitleleri etkileyen şey nedir?” diye sordu.

Related Posts

Aşırı sıcaklardan iki kişi yaşamını yitirdi: Bazı kurumlarda tatil ilan edildi

Fransız meteoroloji ajansı Meteo France, aşırı sıcaklar nedeniyle başkent Paris dahil 16 vilayette kırmızı alarm, 68 vilayette ise turuncu alarm verildiğini duyurdu. Ülkede gün içinde hava sıcaklığının en düşük 20, en yüksek 41 derece olması …

İzmir Karşıyaka’da trafo bomba gibi patladı, facianın eşiğinden dönüldü

İzmir Karşıyaka’da bir trafoda meydana gelen patlamalar büyük tedirginliğe neden oldu. Mahalle sakinleri sık sık aynı sorunun yaşandığını vurgulayarak, elektrik şirketinin bölgeye gerekli yatımları yapmadığını ileri sürdü.

AKP’den yeni kanun teklifi: Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlara yönelik aylık ödeme işlemlerinin usul ve esaslarını belirlemede SGK yetkili olacak

AKP’den yeni kanun teklifi: Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlara yönelik aylık ödeme işlemlerinin usul ve esaslarını belirlemede SGK yetkili olacak

Yeni bir kriz sessizce şehri sardı… Havaya bakmadan yürümek imkânsız!

Seul sakinleri şu sıralar şehirde yürürken sadece doğanın tadını çıkarmıyor; başlarını kaldırdıklarında, göz hizasında ya da adım attıkları “aşk böcekleri”yle karşılaşıyorlar. Görüntüleri sosyal medyada hızla yayılan bu haşereler, şehirde hem görsel bir rahatsızlık hem de tartışma konusu haline geldi.

Ucuz et sözü reklamda kaldı… AKP’li belediyenin ‘Et Satış Noktası’ 20 gündür kapalı

Yoksulluğun pençesindeki vatandaşlara “ucuz et” vaadiyle açılan Şahinbey Belediyesi Et Satış Noktası, yalnızca birkaç hafta açık kaldı. Büyük reklamlarla tanıtılan hizmet noktası, 20 gündür kapalı.

Hindistan’da kimya fabrikası havaya uçtu: En az 10 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın Telangana eyaletindeki bir kimya fabrikasında patlama meydana geldi. Patlama ve sonrasında çıkan yangında en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.