Anagold Madencilik: Siyanür çevre ve insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olabilir

Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği altın madenini işleten Anagold Madencilik’in 2019 yılında hazırladığı “Sürdürülebilir Değer Sunma” başlıklı raporunda; “Siyanür kullanımı, altın madenciliği prosesinin kritik bir parçasıdır. Düzgün şekilde kullanılmadığı takdirde siyanür hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olabilir” ifadelerine yer verdiği ortaya çıktı.

ANKA’dan Ogün Akkaya’nın haberine göre, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde Kanada ile ABD merkezli Anagold Madencilik’in işlettiği, Türkiye’den ise Çalık grubunun ortağı olduğu altın madeninde yaşanan toprak kayması sonrasında dokuz işçi yaklaşık 10 milyon ton siyanürlü toprağın altında kaldı. Anagold’un resmi internet sitesinde yer alan “Alacer Gold 2019 yılı Sürdürülebilir Değer Sunma” başlıklı raporunda, bölgede yürütülen çalışmalarla fon adıyla bölge halkına yapılan yardımlarla ilgili bilgeler yer alıyor.

‘RÜŞVET VE YOLSUZLUĞA KARŞI SIFIR TOLERANS’

Bölge halkına adli ve idari başvuru yapmamalarına karşılık 130 bin lira verildiği belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“İyi bir kurumsal vatandaş olmamız yalnızca doğru bir davranış değil, aynı zamanda işimizi de iyi yapmamız demektir. Beklediğimiz davranış standartları ‘Davranış Kurallarımızda’ belirtilmiş olup şunları içerir: İş yaptığımız yerdeki ilgili tüm yasa ve yönetmeliklere uyum. Yerel kültür ve geleneklere saygı. Her türlü rüşvet ve yolsuzluğa karşı sıfır tolerans gösteririz. Davranış Kuralları tüm çalışanlar, yükleniciler, üçüncü taraf tedarikçiler ve Yönetim Kurulumuz için geçerlidir. Davranış Kuralları ihlalleri araştırılır ve istihdamın veya sözleşmenin sonlandırılması d?hil olmak üzere disiplin işlemleri başlatılır.”

‘KÂRLI İNEKLER’

“Anagold Sosyal Kalkınma Fonu” adıyla bölge insanına destek verildiği belirtilen raporda, “Anagold Madencilik, ürettiği her bir ons altın başına fona 2 Amerikan Doları verir” ifadeleri yer aldı. Anagold Madencilik, raporunda bir köylüye verdiği yardım fonunu “Kârlı İnekler” başlığıyla duyurmuş. Raporda verilen fon desteği, “Yoğurt, ayran ve tereyağı üretmek için sağdığı 14 ineği var. Ürünleri o kadar popüler ki onları İstanbul’a kadar satıyor ve rakiplerinden yüzde 25 daha yüksek bir fiyat belirleyebiliyor” şeklinde ifade edildi.

‘MERMERİ KESİP TASARIMLARIYLA MEZAR TAŞLARINA DÖNÜŞTÜRÜYOR’

Raporda, bölgede mermercilik işiyle uğraşan bir işçiye sağlanan fon desteğiyle ilgili şöyle denildi:

“Kasım Çelik, usta bir mermer oymacısı. İstanbul’dan satın aldığı mermeri kesip tasarımlarıyla ticari markalara, mezar taşlarına, kapı numaralarına ve camiler için yaratıcı panellere dönüştürüyor. 2019 yılında İliç’in sanayi alanında gururla yeni bir atölye açmak, CNC tezgâhı ve yarı otomatik mermer kesici satın almak için Anagold-SKF’ye başvurdu, başarılı oldu ve fon aldı.”

‘SİYANÜR HEM ÇEVRE HEM DE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİLERE SAHİP OLABİLİR’

2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirlettiği için para cezası alan ve 9 işçinin göçük altında kaldığı kazadan sonra tekrar siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Anagold Madencilik’in 2019 yılında hazırladığı raporunda; “Siyanür kullanımını altın madenciliği prosesinin kritik bir parçası” olduğu belirtilerek, şöyle dendi:

“Siyanür kullanımı, altın madenciliği prosesinin kritik bir parçasıdır. Düzgün şekilde kullanılmadığı takdirde siyanür hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Çöpler Madeni’nde siyanür kullanımımız, hem Türkiye Cumhuriyeti ulusal yasaları ve mevzuatının gerekliliklerine tabi hem de sektördeki en iyi uygulamalara uyumludur. Siyanür taşıma, sevk veya bertaraf işlemlerini yürüten tüm çalışanların ve yüklenicilerin siyanür yönetimi konusunda özel eğitim almalarını zorunlu kılarız.”

(HABER MERKEZİ)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir