Huawei, akıllı telefon işkolunda önemli kayba neden olan ABD’nin kara liste atılımıyla gayret ederken 2020 sonundan beri birinci kere çeyreklik bazda satışlarında artış yaşadı.
Haziran ayında biten üç aylık süreçte şirketin gelirleri yüzde 1 artarak 170,6 milyar yuana (25,3 milyar dolar) ulaştı. Bu artış ABD’nin yaptırımlarla Huawei’nin global işlerini ağır biçimde sınırlandırmasıyla 2020 sonundan beri birinci çeyreklik büyümesi oldu.
“Cihaz işkolumuz ağır formda etkilenmiş olsa da ICT altyapı işlerimi istikrarlı büyümesini sürdürüyor” diyen Huawei İdare Şurası Lideri Ken Hu, “Dijitalleşme ve karbonsuzlaşmada yeni trendleri yakalama yolunda ilerleyerek müşterilerimiz, ortaklarımız için yeri pahalar yaratmaya ve kalitemizi artırmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Trump devrinde uygulanan bir dizi yasak Huawei’nin ABD’li ortaklarıyla yollarını ayırmasına neden olmuş ve TSMC üzere öncü çip firmalarından tedarikine pürüz olarak dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olmasına mahzur olmuştu.
En yeni kablosuz baz istasyonları da dahil olmak üzere telekom ekipmanlarının satışları, yılın birinci altı ayında şirketin gelirlerinin yaklaşık yarısına karşılık gelen 142,7 milyar yuan olarak gerçekleşti. Çinli firma ayrıyeten elektrikli araba, güneş gücü çiftliği ve akıllı kent dallarını de araştırıyor.
HUAWEI, ARABA TEKNOLOJİLERİNDEKİ YATIRIMLARINI ARTIRACAK
Huawei, Çin merkezli araba üreticisi Sokon’un Silikon Vadisi’ndeki yan kuruluşu olan Seres ile Aito isimli yeni bir araba markasının işletim sistemini sağlamak için paydaşlık kurdu.
Markanın birinci otomobili M5, geçen yıl piyasaya çıktı. Araç hem elektrik hem de fosil yakıt ile çalışabiliyor. Huawei, Temmuz ayı sonu itibariyle 26 binden fazla M5 aracının teslim satıldığını duyurdu.
Şirket, öbür bir araç olan M7′nin bu ay teslimatlara başlayacağını duyurdu. Huawei’nin araba dünyasına girmesi şirketinin gelirlerinin artmasına yardımcı oldu. Şirket ABD yaptırımları sonucunda akıllı telefon satışlarındaki düşüşü arabalara yaptığı yatırımlarla dengelemeyi başardı.