Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Bakanlık, Yurt Dışındaki Sözleşmeli Din Görevlilerine %25 Zam Kararı Aldı

Milyonlarca memurun “ek zam, refah payı” talepleri devam ederken, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi ise “ara zam” istiyor. Bu taleplerin yanı sıra iktidar, yurtdışında görev yapan bazı sözleşmeli din görevlileri için %25 zam yapma kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin bulunduğu “torba teklif” Meclis gündemine geldi. Teklif, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Halihazırda yürürlükte olan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa’ya göre, Türkiye’de lisans düzeyinde yüksek din öğrenimi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışında bir İslam ilahiyatı bölümünden mezun olan din görevlileri, ilgili ülke vatandaşlığına sahip olanlarla süresiz oturma izni bulunanlar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu’nca sözleşmeli statüde istihdam edilebiliyor. Ancak, ilgili ülkede sürekli görevde bulunan bekar meslek memuruna ödenen yurt dışı aylığının %80’ini geçmemek üzere maaş ödeniyor. Meclis’e sunulan teklifle bu %80 sınırı kaldırılıyor.

Yıllık Maliyet Farkı 216.4 Milyon Lira

Yapılan etki analizinde, “Yurt dışında görev yapan sözleşmeli din görevlilerine 2012 yılında belirlenen ücretlerin 2022’de yapılan yeni düzenleme ile yetersiz kaldığı ve bu sebeple düzenlemenin yapıldığı” ifade edildi. Analizde, sözleşmeli din görevlilerinin yeterli iyileştirme alamamaları nedeniyle maaşlarında uzun süredir bir artış olmadığı da belirtildi. Yeni düzenleme ile yurt dışında sözleşmeli statüde görev yapan din görevlilerine ödenecek maaşlarda %25’lik artış olacak ve bu artışın yıllık maliyet farkı 216 milyon 482 bin 689,92 TL olacak.

Related Posts

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Kongre’yi temmuz ortasına kadar borç limitini artırmaya veya askıya almaya davet etti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir