Bu sebzenin tüketilmesi ölümcül: İngiltere’de 150 kişi zehirlenmişti, Türkiye’de de tüketiliyor

Marul, sağlıklı beslenmenin simgelerinden biridir. A, E, C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum, manganez ve magnezyum gibi önemli mineralleri sağlar. Ayrıca, folik asit ve lif açısından da zengindir. 

Marulun avantajları bununla sınırlı kalmaz; yüksek lutein içeriğiyle de öne çıkar ve kalorisi oldukça düşüktür; 100 gram tereyağlı marul sadece 13 kalori içerir. Ancak, özellikle kış aylarında marketlerden aldığımız marulun bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır.

Polonya Beslenme Derneği’nin üyesi Magdalena Cubała-Kucharska, videolarından birinde marullara dikkat çekmişti. Cubała-Kucharska, marulların sandığımız kadar vücuda faydalı olmadığını ve bilinçsizce tüketildiklerinde fayda sağlamak yerine zarara yol açabileceğini vurgulamaktadır.

Uzmanlara göre, en tehlikelisi folyoya veya plastiğe sarılmış marullardır. Bu tür ambalajlar, sıkıca kapatıldığında bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Örneğin, marul paketlerinde E. coli bakterisinin tespit edildiği bilinen vakalar mevcuttur. 

Bir süre önce İngiltere’de, bu nedenle 150 kişi zehirlenmiştir. Leicester Üniversitesi’nden bilim insanları, plastik marul poşetlerinin içindeki koşulları yeniden oluşturarak, bu ortamın bakteri üremesi için elverişli olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca, istenmeyen Salmonella bakterileri, yapraklara sıkıca yapışmalarını sağlayan biyofilm adı verilen özel bir yapı oluşturmuştur. Bu durum, marulun sadece akan su altında yıkanmasının patojenleri yok etmek için yeterli olmadığını göstermektedir.

Taze ve paketlenmemiş sebzeler tercih edilmeli

Dr. Cubała-Kucharska, folyoya sarılmış marul ve ıspanak gibi paketli sebzelerden uzak durulmasını öneriyor. Bunun yerine, yemeden önce kendinizin yıkadığı, taze ve paketlenmemiş sebzeleri tercih etmenin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Özellikle küçük çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gibi risk altındaki bireylere yemek hazırlarken bu durum daha da büyük bir önem taşıyor. Kirli marul gibi bakterilerle kontamine olmuş sebzelerin tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Salmonella zehirlenmesi, genellikle karın ağrısı, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi mide-bağırsak semptomlarına yol açar; bu belirtiler genellikle en hafif sonuçlardır. Ancak bu patojenlerle temas, daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve tedavi süreci hastaneye yatmayı gerektirebilir. İleri vakalarda, akciğer ve beyin zarlarının iltihaplanması gibi ciddi sağlık sorunları gelişebilir. Salmonella zehirlenmesi, tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden sepsis (septisemi) gelişimine neden olabilir.

Marul nasıl yıkanır? 

Dr. Cubała-Kucharska, en etkili yöntem olarak su ve sirke (elma veya beyaz) solüsyonuyla yıkamayı öneriyor. Uzman, sirkeli suyun, marul yapraklarında bulunan bakterileri yüzde 98 oranında öldürdüğünü belirtiyor. Dr. Cubała-Kucharska, “Bir ölçek sirkeyi üç ölçek suyla karıştırıp, yiyeceğinizi iki dakika boyunca bu suda bekletin,” şeklinde açıklama yapıyor.

Related Posts

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Doğru yastık nasıl seçilir? Uyku pozisyonuna göre altın kurallar

Yanlış yastık seçimi, boyun fıtığından baş ağrısına, uyku bozukluğundan postür problemlerine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Doç. Dr. Çiğdem Çınar, uyku pozisyonuna uygun yastık seçimi ve düzenli değişiminin önemine dikkat çekti.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!