Welcome to Our Website

75 ilin baro başkanlığından Tahir Elçi davası açıklaması: Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz

28 Kasım 2015’te, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi‘nin ölümüne ilişkin dava sonuçlandı. 12 Haziran 2024’te gerçekleşen karar duruşmasında, tutuksuz yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararı verildi. Bu kararın ardından, Türkiye’nin dört bir yanından 75 şehrin baro başkanlıkları bir araya gelerek ortak bir açıklama yayınladı.

TIKLAYIN – Tahir Elçi davasında, sanık polislerin beraatine karar verildi

Ortak açıklamada, Tahir Elçi’nin ölümüne ilişkin sorumluların cezasız kalmaması için hukuki mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı. Baro başkanlıkları, adaletin sağlanması yolunda kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, “Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdiler.

Açıklama şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır’ın tarihi simgelerinden olan Dört Ayaklı Minare’de çatışmalardan kaynaklı yaratılan tahribatı kamuoyu ile paylaşmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, silaha ve çatışmaya hayır demek için yaptığı basın açıklaması sırasında katledilmiştir.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, üç şüpheli polis memurunun soruşturmaya dahil edilmesi ve geçen dört yılın ardından hazırlanan iddianame Mart 2020’de mahkemeye sunulmuştur. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dört yıl boyunca yapılan 11 duruşmada cinayetin aydınlatılmasına yönelik katılan tarafın bütün önemli taleplerini reddetmiş, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan karar duruşmasında, yargılanan polis memurları hakkında beraat kararı vermiştir.  Hukukun üstünlüğü ilkesi, fail/failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğinin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle mümkündür.

Mevcut hukuk düzeni içerisinde yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda ayrıcalıklı ve koruyucu etkin olmayan yargılama süreçlerinde kendini gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil toplumun tüm kesimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Tahir Elçi’nin failleri yargı önüne çıkarılıp adil bir şekilde yargılamadıkça, aslında faili belli olan cinayetler meçhul kalmaya devam edecektir.

Yargılama sürecinde katılan sıfatına sahip Elçi Ailesi, Diyarbakır Barosu, TBB, katılma talepleri kabul edilmediği halde davayı her celse takip eden Barolar ve avukatların yürüttüğü hakikat ve adalet mücadelesine karşın, fiilin cezasız bırakılması ilk günden beri yargı makamlarının cinayeti aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygıları haklı çıkarmıştır. Barolar olarak, meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin fail veya faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir